Snappertuna fornminnesförening har som mål att skapa intresse för hembygdsvård och naturskydd. Verksamhetsområdet är identiskt med Snappertuna kommuns forna område.
Aktiviteter
Föreningens medlemmar och andra intresserade brukar samlas till korta utflykter, till diskussioner eller för att lyssna på föredrag. Föreningen har följt med och informerat om arkeologiska utgrävningar ordnat diskussion om vägnamnen och samlats kring kyrkans historia och restaurering. Årliga evenemang som föreningen deltar i, är Forngårdsdagen, Snappertunadagen och Kolarhelgen.
Historia
Forngården i Snappertuna är resultat av föreningens stora satsning under de första åren. 1948 antogs stadgarna men redan 1947 samlades man till möte för att diskutera om man skulle grunda ett museum eller bygga upp en forngård. Det blev Forngården i Snappertuna som förvaltats av kommunen sedan 1967. Drivkraften för projektet var Einar Öhman , föreningens första ordförande 1947 – 1963 och 1967. Elis Holmberg var ordförande 1964-1966.
Ny start
Föreningens verksamhet stannade av efter det att Forngården byggts upp och kommunen tagit över förvaltningen av den. Men i slutet av 1980-talet blåstes det nytt liv i föreningen. Iinitiativtagare till att det i slutet av 1980-talet blåstes nytt liv i föreningen skall tillskrivas hembygdsentusiasten Birger Forsman. Tillsammans med Clas-Olof Selenius (ordförande) och Svante Lindholm (sekreterare de 25 följande åren) var Forsman (nyvald vice ordförande) en pådrivande kraft till den lyckosamma nystarten 1989. Efter professor Selenius frånfälle 1991 övertog Birger Forsman ordförandeskapet.
Efter att Birger Forsman efter flera år som ordförande avgick har ordförandeklubban svingats av Rolf Wessman, Kaj-Mikael Wredlund och Joakim Högström.
Antalet medlemmar var åren efter nystarten drygt 40. Numera har föreningen nästan 90 medlemmar.